Artikel in de FAM van de Friesland

Je werkt, wilt graag sporten, tijd met je gezin doorbrengen én je vrienden regelmatig zien. Hoe blijf je, met zoveel ballen in de lucht, toch in balans? Paardencoach Karin Tijssen helpt mensen daarbij. Samen met haar paard biedt ze inzicht in (onbewuste) gedragspatronen. Zo helpt ze mensen om steviger in hun schoenen te staan.

‘Mijn paard gaf iemand letterlijk een duwtje in de rug’


‘Hoe houd je het halstertouw vast? Loop je voor het paard uit of meer ernaast? En houd je je rug recht of loop je een beetje voorovergebogen? Bij een sessie paardencoaching zijn dat de eerste dingen waarop ik let. Daaruit kan ik namelijk al veel afleiden. Maar de echte inzichten, die geeft het paard ons. Paarden spiegelen namelijk ons gedrag. Een paard voelt feilloos aan hoe jij in elkaar steekt en reageert daarop. Zo wordt onbewust gedrag ineens zichtbaar.’

Duwtje in de rug

‘Tijdens een sessie paardencoaching loopt de persoon die ik coach samen met mijn paard door de bak. Ik stel vragen over zijn of haar situatie, waardoor de persoon dichter bij zijn gevoel komt. Daarop reageert het paard. Soms gaat mijn paard pontificaal voor iemands neus staan, soms gaat hij compleet zijn eigen gang. Samen bespreken we wat dit gedrag betekent, waarna ik het vertaal naar het dagelijks leven. Dat is trouwens niet altijd nodig: ik had eens een sessie met iemand die twijfelde over een nieuwe stap in haar leven. Toen mijn paard haar letterlijk een duwtje in de rug gaf, verdwenen de twijfels.’

Agendamangement

‘Coachen geeft mij heel veel voldoening, vooral als er duidelijk resultaat is. Dat iemand bijvoorbeeld verlegen binnenkomt en vol zelfvertrouwen weer vertrekt. Om zelf in balans te blijven, zorg ik ervoor dat mijn agenda niet té vol wordt. Ik heb eens een burnout gehad en in die periode veel geleerd over agendamanagement. Deze handvatten pas ik nog altijd toe. Ook bij de paarden trouwens: die hoeven nooit meer dan één coachingssessie per dag te doen. Zo blijft het leuk voor hen.’

Related posts

1 Comment

  • Klaske Vries-van der Sluis

    Wat een mooie site. Heel veel succes

Leave a comment

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us